Jak uzyskać intensywnie czerwoną barwę tortu? Albo wręcz przeciwnie – tort w formie boiska piłkarskiego pokrytego soczyście zieloną murawą? Cóż, w obu przypadkach zastosowanie będą miały barwniki spożywcze – syntetyczne dostępne w formie płynnej, żelowej lub w proszku bądź naturalne, pozyskane z owoców, warzyw i ich przetworów.
W sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów barwników spożywczych. Syntetyczne pozwalają na uzyskanie intensywniejszego, bardziej nasyconego koloru kremu czy stosowanej masy cukrowej. Do prostych dekoracji pierników, mazurków czy babeczek służyć mogą także barwniki w pisakach, cieszące się dużym upodobaniem małych kucharzy – dzieci pomagających rodzicom w kuchni.
Zakup trzech podstawowych barw – czerwonej, niebieskiej i żółtej wystarczy w zasadzie, by uzyskać te właśnie odcienie o różnym stopniu wysycenia oraz barwy pośrednie – zieloną, filetową bądź pomarańczową.
Naturalne barwniki spożywcze z kolei pozyskać można chociażby z soku buraczanego, aroniowego, malinowego, szpinaku, kakao, kawy, kurkumy i szafranu. Nie dadzą tak intensywnej barwy jak te syntetyczne. Natomiast ich niewątpliwą zaletą jest naturalne pochodzenie. Są zatem nie do przecenienia w przypadku alergików.